Everesting Challenge

David Van der Vloet
van totaal € 1.500 (167%)

Ik ben niet altijd sportief geweest. Pas enkele jaren geleden kreeg ik de sportmicrobe te pakken. Het was mijn dochtertje Laura die me deed beseffen dat ik het roer moest omgooien.

Toen ik op mijn 13e de diagnose kreeg van type 1 diabetes was dit een zware dobber: het bewust leren omgaan met het eten van koolhydraten, de insuline-injecties en de voortdurende opvolging van mijn bloedsuiker deden me rebelleren. In ons gezin werd veel en rijkelijk gegeten, ik smulde altijd mijn bord leeg. Plotseling kreeg ik een boekje met gerantsoeneerde porties onder mijn neus geschoven. Ik protesteerde elke keer als ik zag hoe weinig spaghetti, frieten of aardappelen ik maar opgeschept kreeg. Dertien is bovendien een moeilijke leeftijd, ik begon volop te puberen toen ik mijn leven volledig moest omgooien. Nee, eenvoudig was dat niet.

In de jaren die volgden, kenden mijn bloedsuikerwaardes heel wat pieken en dalen. Toen ik op kot ging, ging het van kwaad naar erger. Ik heb me toen echt laten gaan. Ik wilde me amuseren zoals alle andere studenten, mijn diabetes verdween volledig naar de achtergrond. De ommekeer kwam enkele jaren geleden, toen mijn vrouw zwanger werd. In diezelfde periode kreeg ik mijn eerste oogcomplicatie, beginnende retinopathie (aantasting van het netvlies als gevolg van slechte bloedsuikerwaarden). Op lange termijn kan dat tot blindheid leiden. Zo kon het niet verder, besefte ik. Wat voor vader wilde ik zijn voor mijn dochter? Ik kocht een koersfiets en legde mezelf op om drie keer per week te gaan trainen.

“Everesting” is sinds de coronacrisis de nieuwe hype bij fietsers. Door me hier als persoon met type 1 diabetes aan te wagen, wil ik tonen dat mensen met type 1 diabetes elke sportieve uitdaging aankunnen.

 

 

Ook wil ik hiermee een goed doel steunen dat me nauw aan het hart ligt: het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds.

David

 

Publiciteit

Artikel Nieuwsblad

Artikel gemeente Huldenberg

Artikel over David Van der Vloet